nobody
datum 08.12.2022
ying-yang 35, muž
mailbox
děl 1
komentářů 4/10

komentáře uživatele komentáře k dílům uživatele :

všechny
přidáno 17.12.2022 - 21:13
komentářů10
LudvíkRoiSoleil: Mockrát děkuju za obsáhlý komentář. Dáváš mi pěknou nálož podnětů k zamyšlení. Pro příště se pokusím aplikovat :)
přidáno 16.12.2022 - 17:53
komentářů10
Ještě mě tak napadá, ohledně toho ohně. Protože je to něco co se používá v zákopech, ale současně je to něco, co se tak trochu zakazuje (potlačuje). Tak z toho plyne skvělá příležitost pro konflikt mezi vojáky a jejich velitelem. A řekněme, že by se nakonec nechal ukecat a dovolil to.

A mohlo by to mít i další dohru. Pokud to plánuješ spíše jako román než povídku, tak by bylo zajímavé, kdyby se jim ten oheň nakonec nevyplatil. Bohužel nevím jestli jde o válku současnou, protože se to trochu tváří jako první světová, i když bitva o Bahmut připomíná první světovou, ale jen připomíná. Jsou jiné technologie, jiná struktura armády a nikdo nepočítal s tím, že se ještě někdy bude bojovat v zákopech.

Řekněme, že je ta střelba nijak neprozradila, ale v budoucnu se může objevit dron s termovizí a oheň zachytí. Potom je zasypou dělostřeleckou palbou.

V příběhu pomáhá, kdy v ní je dostatek konfliktů a zápletek.

Podle toho, že Honza střílel dávkou, bych čekal že je to začátečník a je na frontě krátce. Bylo by fajn vidět, že velící bude i tak mít nějaké keci o šetření s municí. Už jenom proto, že by měl keci i kvůli tomu ohni.

Až by přišla dělostřelecká palba, tak by po ní nastoupila pěchota a obrněnci. Museli by se bránit a munice by proto vydržela jen pár hodin. Takže by je příběh potrestal i za to plýtváni municí.
přidáno 16.12.2022 - 13:57
komentářů10
Rozhodně to vůbec není špatné. Zajímavé téma, nechybí zápletka ani její rozzuzlení. Příjemný konec. Má to začátek, prostředek i konec. Přesto jako povídka je to nedotažené a díky slabě budované expozice, kdy o postavě vím jenom to, že se jmenuje Honza a nachází se v zákopech někde na frontě, je poněkud málo. Nevím nic o tom jak se tam dostal, nebo o jakou válku se jedná. Co je to za místo. Nevím jaké má Honza vlastnosti, nějaká rodina, vztahy s vojáky na frontě. Prostě velmi plochá postava.

Připadá mi to jako taková demoverze, experiment nějakého širšího (většího) příběhu, který teprve zpracováváš. Jinak palec nahoru navnadilo mě to. Nechybí napětí protože si pohráváš s mým očekáváním a chtěl bych vědět co bude dál, nebo jaké hlasy mu pomohli.

Postava si úspěch (snídani) zasloužila. Sice zápletka působila jako náhoda, že byl ve správný čas na správném místě, ale oceňuju, že vše vyřešil volbou (nezastřelil, ale získal zajatce). Sice asi nešlo o náhodu v pravém slova smyslu, protože tam byli nějaké hlasy, takže jeho probuzení možná taky nebyla náhoda.

Trochu je divné, že střílel dávkou. To asi byli hodně blízko, jinak by příliš netrefil. I tak bych čekal na frontě šetření s municí obzvlášť, když zásobování vázne. Oheň na frontě může prozradit pozici, ale dejme tomu, i to se dělá a kolikrát se nic nestane. Nějak si vařit musejí. Většinou to na frontě jedí studené a o to více trpí. Až v zázemí bývá oheň. Na frontě se vojáci točí cca po 8 až 12 hodinách, pokud to tedy jde (obklíčení, silné odstřelování a podobně).

Necítím z toho to utrpení, jak byl mokrý a promrzlí. Až moc velký pohodář na to utrpení všude. Na frontě se spí průměrně 4 hodiny. To je minimum, aby mohl voják vůbec fungovat. Dá se to vydržet pár měsíců. Jinak se na frontě spí strašně mizerně a jenom tak snadno neusneš (strach, utrpení a jiné důvody).
přidáno 12.12.2022 - 10:30
komentářů10
:) těším se na případné pokračování
přidáno 09.12.2022 - 18:28
komentářů10
Sasanka: Děkuju. Budu v příběhu pokračovat, námět mám nahrubo vymyšlený, takže původ hlasu by se měl vysvětlit :)
přidáno 09.12.2022 - 14:55
komentářů10
Dřív jsem hodně četla válečnou literaturu,tak na první dílko za mě dobrý. Jen mi to přijde s tím hlasem takové nedotažené nebo si jen naštval mojí zvědavost ;)
přidáno 09.12.2022 - 11:48
komentářů10
Gora: Děkuju :)
přidáno 09.12.2022 - 11:43
komentářů10
Teď jsem ti dělala malý rozbor povídky na jiném serweru, tak se nebudu opakovat... koukni na Písmáka:-)
přidáno 09.12.2022 - 09:12
komentářů10
Lenča: Děkuji za reakci. Pár lidí už to četlo, ale Vy jste první kdo mě upozornil na chyby :). S těmi čárkami je to u mě kříž, mám s tím problém už od základky a pořád ne a ne přijít na to, jak je to správně :)
přidáno 08.12.2022 - 21:15
komentářů10
Neni to špatné.
Pozor na gramatiku.
Bláto a kaluže čvachtaly
Hlasy se přibližovaly
Taky občas čárky ve větách.

Chat ¬

- skrýt/zobrazit chat -


Poslední aktivity ¬


Nejčastěji komentující
v minulém měsíci ¬

A B C


Tapety na plochu ¬


Wallpapers

Wallpapers



Apple MacBook

Na skvělém Macbooku vám půjde skládání básní pěkně od ruky.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.

© 2007 - 2024 psanci.cz || || Básně | Povídky | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku