1439.gif
datum 04.04.2012
ying-yang 31, žena, Karviná
mailbox

Na jednu stranu miluju jazyk, na druhou nemám ráda předměty zaměřené na literární "historii" ze současnosti. Mám poněkud silný pocit a zatím jen málokteré dílo, se kterým jsem se setkala, by vyvrátilo můj z tohoto pocitu pocházející názor, že v české tvorbě nastal nepříjemný bod zlomu, kdy se přestalo řešit, zda to či ono je skutečně umělecky hodnotné, myšlenkově hluboké, nebo je to jen forma politického, později ekonomického odboje. Nemůžeme prohlašovat, že někdo, kdo měl stejný názor, jako dnes převažující většina, je dobrý a stojí za to, aby se četl i se všemi mýty, které kolem sebe za svého života vytvářel a které mu ještě přisoudíme, jelikož v něm spatřujeme neuznaného hrdinu. Tuhle chybu jsme udělali... a dle mého se poněkud nepříjemně opakuje jen s vyměněnými stranami.
Velmi se řeší módnost, prodejnost, výhodnost vydávání knih a textů. Knihy přestávají být formou odpočinku, úniku do barvitých světů, ale naopak stávají se jedna druhé velmi podobné, nenápadité, podléhající trendům a tomu, co si koupí masy. Samozřejmě, jako každý autor si přeji, aby mé texty byly čteny, zároveň však mám obavu, zda příliš neustupujeme dnešním požadavkům a nepohřbíváme svou přirozenost ve snaze unifikovat a zapadnout. (Čímž samozřejmě nemám namysli, že musí nutně psát bez určitých pravidel, je rozdíl mezi konvencí danou myšlením lidí a jejich jazykem a mezi požadavky "trhu", tam totiž vždy vládne spíše jednoduchost než pestrost či snad originálnost.)
Psaní vnímám jako komunikaci se čtenářem, přistoupení ke hře. Jsem jen průvodcem, ale čtenář by měl objevovat sám. Aspoň toliko mě z teorie literatury skutečně zaujalo. :-)
___________________________________
»jméno
»heslo
registrace
» narozeniny
Lacosta [16], Alice [12], naplicichleknin [7], ÁlaV [3]
» řekli o sobě
samiVdavu řekl o Cecidit angelus :
Pokud má někdo vůli na sobě pracovat a brát si něco z kritiky, má šanci se v psaní výrazně zlepšovat. Této autorce nemusíte mít strach říct, že se vám něco nelíbí, pokud je to racionální, na chybě zapracuje a odvděčí se vám dobrým dílem!
TOPlist

Chat ¬

- skrýt/zobrazit chat -


Poslední aktivity ¬


Nejčastěji komentující
v minulém měsíci ¬

A B C


Tapety na plochu ¬


Wallpapers

Wallpapers



Apple MacBook

Na skvělém Macbooku vám půjde skládání básní pěkně od ruky.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.

© 2007 - 2024 psanci.cz || || Básně | Povídky | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku