2110.gif
datum 21.06.2014
ying-yang 25, žena, Ostrava
mailbox

komentáře uživatele komentáře k dílům uživatele :

všechny
přidáno 01.04.2017 - 11:01
komentářů22
shane: rychlosečtělá? zaprvé nevím co to je s zadruhé mě to uráží. čtu s gustem, to je pravda, ale nemyslím si, že by to hodnotu zážitku nějak umenšovalo.
přidáno 01.04.2017 - 10:55
komentářů6
shane: zcela jistě, načež by nešťastného nápadníka poslala kulantně k šípku, neb je šťastně a zcela neodborně zadaná. jinak, averze je (jak už snad název napovídá) pokračováním/aluzí/kontrastem k inverzi, proto opakování fráze.
přidáno 01.04.2017 - 06:21
komentářů9
A takhle vznikají nové směry! Chtěl jsem být chytřejší než mechanická okurka a zeptal jsem se strejdy G., tak už vím, na čem jsem! :-P
Zdá se, že jsi velmi podnikavá dívka se širokým záběrem...:-)))
A to prokládání kurzívou mi připomnělo knihu Pavla Hejcmana "V těchto prchavých okamžicích". Tam jsou takto označeny vzpomínky, které oživují děj knihy o stárnoucím italském profesorovi archeologie, vdovci a otci děvčátka, které mafie použije jako rukojmí, aby jej donutila s ní spolupracovat. A on citově tápe mezi svojí sexy
americkou asistentkou (která ale byla ve službách mafie!) a půvabnou švagrovou, sestrou své zemřelé ženy, která se nevdala a vychovává jeho dceru.
přidáno 01.04.2017 - 06:04
komentářů5
Svědectví o kanibalismu?
přidáno 01.04.2017 - 05:56
komentářů22
Jak naznačila již Zamila, kurzíva tu plní jen funkci zvláštních uvozovek, křoví, v němž jako plachá zvěř se skrývá to, co je podstatné! Jinak jsi evidentně rychlosečtělá, což osvětluje Tvá odpověď Tomu Cortésovi! Připomíná mi to vlastní, dálkové, studium. Náš češtinář a v posledním ročníku navíc i třídní, byl fanatik, jen z politických důvodů sesazený z funkce VŠ profesora. V čtenářském denníku chtěl i výpisky z děl autorů a naše vlastní recenze, nic opsaného z obálek apod...Všichni jsme to tak nějak flákali, jiní i víc, takže z 31 nás zbylo 11, jenže najednou to po nás chtěl, že bez toho nás nepustí k maturitě! Ale kdo to má při práci všechno číst? Tak jsem seděl ve studovně naší vědecké knihovny, velký štos knih a výborů, trhačku A4 a pár různobarevně píšících propisek a vytvářel jaký si kompilát, který jsem následně obohatil i svými výplody. A pak vytvořil nový čtenářský denník! Kupodivu to prošlo, asi jsem hodně zapojil i fantazii! A navíc jsem měl v rukávu pro strýčka Příhodu i pár triků v podobě úryvků zpaměti či bonmotů slavných lidí a u maturity jsem dokonce nejen zmínil, ale i s patosem deklamoval báseň "Zní zrady zvon", čímž jsem kantora rozštípl a přesvědčil, že téma znám do hloubky! (Haha! Pokerové blafování mělo úspěch...)
P.S. Přiznávám, že autoři, které jsi jmenovala Tomovi, jsou mi neznámí, max jsem někde zaslechl některá jména. A ta francouzská knížka dává naději, že terorismus vymře na úbytě...:-)
přidáno 01.04.2017 - 05:20
komentářů6
Když tak čtu tu záplavu cizích slov, napadá mne, zda by taková dnešní dívka ještě porozuměla prostému českému vyznání lásky nebo by si případný nápadník musel nejprve opatřit a prostudovat výkladový slovník cizích slov, aby dokázal prosté: "Líbíš se mi a mám Tě rád!" vhodně obepsat odbornými termíny? Jinak nelze přehlédnout, že rčení "Hic sunt leones" se stalo Ttojí oblíbenou frází...:-)))
přidáno 01.04.2017 - 05:06
komentářů5
Máš strach z bílých míst
a bojíš se v sobě číst
vstup bez váhání
přidáno 29.03.2017 - 20:40
komentářů5
dokonalá!!!
přidáno 29.03.2017 - 11:17
komentářů5
Geniální.
přidáno 29.03.2017 - 05:45
komentářů5
Strach z neznáma.
přidáno 04.03.2017 - 22:34
komentářů12
Yana: díky za krásný hluboký komentář, jako podzemní řeka která se na chvíli ukáže nad povrchem než se zase vytratí v krasových labyrintech. mám ráda řeky, labyrinty a hloubky. odpudivá a vzrušující salome - nikoli odpuzovaná či vzrušená - je krásná, protože je i bez toho, aby se na ni dívali. a právě proto nemůžou přestat.
přidáno 03.03.2017 - 12:40
komentářů12
Já jsem Salome viděla v podání plzeňského divadla, oskary letos ne, vim jen o nějaký aféře, ale to spolu nesouvisí. Salome na jevišti mě držela v křesle zabořenou až do konce, jen nádech a výdech, řekněme že ji vnímám jako "femme fatale", že ztvárnění které jsem viděla bylo pro někoho až odpudivé a pro mě neskutečně vzrušující, tvoje básničky jsou pro mě také, ne sice tolik ale vzrušující :-), vzrušují ale moji mysl, přemýšlím o nich, zaměstnávají mi hlavu a hledám v nich, často nacházím, myslím, inspiraci různými postavami, knihami a o to víc mi imponuje že to tak nějak pospojuješ se svými myšlenkami a mně to dohromady přijde prostě přemýšlivé, poetické a často komplikované, ale o to víc mě tvoje básničky přitahují, dokazují mi tvoji inteligenci, která je asi na zdejší poměry nedosažitelná a když se snoubí s poetickou duší, tak to je prostě tady svátek, ať ho chápu nebo ne
přidáno 01.03.2017 - 23:08
komentářů12
Singularis: Tvé výtky jsou opodstatněné, báseň je nepřehledná a kryptická jako vždy. Stejně jako Salome sama - vždyť v Bibli ani nemá jméno, to, co z ní známe, vytvořili autoři později. Báseň se ptá Salome (a de facto i čtenáře) proč, protože je povolanější než autor - nekladu si zde za cíl říct, kdo Salome byla, nebo použít její motiv k vytvoření krásné a formálně dokonalé básně, ale spíš přinutit čtenáře, aby se zamyslel nad tím, kdo je oslovovaná osoba dříve, než padne její jméno, které s sebou nese balast pozdějších konotací. To vše v duchu metahemeralismu, a tudíž v duchu kryptickém, pozérském a matoucím už z principu.
Moc děkuju za komentář, který mě přinutil si tohle všechno srovnat v hlavě :)
přidáno 01.03.2017 - 23:04
komentářů12
DDD: Děkuju za komentář. Já Straussovu Salome nezažila, jen jsem viděla tu Oskarovu, a pak si přečetla tu původní. Asi si ji někde najdu.
přidáno 28.02.2017 - 17:02
komentářů12
Chválím uvedení odkazu, kde hledat literární inspiraci, ale bez ní té básni tak nějak chybí sdělení. Je spíše jako úvaha, která se táže "proč", ale odpověď nechává na čtenáři, jako by byl povolanější ji poskytnout než autor. Chybí tomu jakýsi úvod do problematiky (chybějící závěr a shrnutí bych tomu odpustil/a). Je to jako moje "Taková šťastná rodinka" ( http://www.psanci.cz/dilo.php?dilo_id=26305-takova-stastna-rodin
ka
), kdyby z ní zůstala jen ta citace na konci "Ach! Proč jsou lidé takoví?" Hru Salome jsem neviděl/a a ani mě příliš neláká.

Ale daří se ti být náležitě metahemeralistická, to ano.

Mimochodem, sice Salome neznám, ale tipuji, že při líbání mrtvých úst nekřičí:
a) protože to nemá napsané ve scénáři,
b) protože při líbání se člověku křičí obtížně, protože má jen jedna ústa,
c) protože křik přitahuje pozornost ostatních a žena při líbání mrtvých úst o pozornost cizích lidí nestojí.
přidáno 28.02.2017 - 08:14
komentářů12
Za studií, jsem shlédl za symbolickou pětikorunu většinu operních představení, která v té době v Brně dávali. Postupně jsem začal zjišťovat, že se mi ten nabubřelý svět začíná přejídat. A pak jsem zažil Straussovu Salome! Divoká, vášnivá hudba, v hlavní roli tenkrát hostovala nějaká Španělka (na jméno si už nevzpomenu), skvěle pěvecky a zároveň pohybově vybavená (nedokážu si představit, že bych při podobných partech udělal víc než dva kroky) a nadto byla opravdu velmi krásná. Neskutečný zážitek. Těžko na to kdy zapomenu.
Ale proč to píšu... při čtení se mi vybavil přesně ten náboj, nevím, jak to správně popsat - dusno, vášně, šílenství, zvrácenost, to všechno smícháno dohromady. Myslím, že se ti to povedlo zachytit. A díky za připomenutí.
přidáno 27.02.2017 - 12:22
komentářů12
Orionka: Děkuju! A to původně neměla ani jméno. A bylo jí 12.
1 ... 10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23|24 ... 56

Chat ¬

- skrýt/zobrazit chat -


Poslední aktivity ¬


Nejčastěji komentující
v minulém měsíci ¬

A B C


Tapety na plochu ¬


Wallpapers

Wallpapers



Apple MacBook

Na skvělém Macbooku vám půjde skládání básní pěkně od ruky.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.

© 2007 - 2024 psanci.cz || || Básně | Povídky | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku