nobody
datum 14.05.2015
ying-yang 27, žena
mailbox
děl 2
komentářů 2/14

komentáře uživatele komentáře k dílům uživatele :

všechny
přidáno 18.05.2015 - 07:31
komentářů5
určitě má hezkou myšlenku, tak ať se splní
přidáno 17.05.2015 - 08:23
komentářů5
Pro mě povedená báseň s hezkým závěrem. :)
přidáno 17.05.2015 - 07:39
komentářů9
Benea: Nejsem profesionál (myslím, že v poezii nic takového ani neexistuje:)). Jenom poezii dlouho čtu i píšu. Přijde mi škoda neupozornit na chyby, které jsem dělal (mnohé stále dělám) a nikdo mě na ně, když jsem byl v tvém věku, neupozornil.
přidáno 17.05.2015 - 07:34
komentářů9
Mája S.: Kdyby sis, Májo, přečetla, co jsem ti napsal pozorně, zjistila bys, že nepíší o jednom způsobu psaní poezie (píší i nerýmovaném volném verši i o formou striktně dané formě. Velmi různorodou poezii čtu i píšu. Nedovolil bych si někoho poučovat, jakou poezii má psát. Upozornil jsem autorku na to, co mi v její básni nepřijde dobré. Psát v nějaké rytmice a pak jí opustit, stejně tak jako používat nepřesné rýmy, to jsou, bez ohledu na na můj názor, obecné chyby.
Ona, stejně jako ty, o tom může přemýšlet, stejně jako to ignorovat.
přidáno 16.05.2015 - 23:37
komentářů9
Jiří Turner: Vypadá to, že jste učený profesionál, ale vaši nabídku zcela konkrétního vysvětlování s díky odmítnu. :)
přidáno 16.05.2015 - 23:27
komentářů9
Jiří Turner: Ano, toto je tvůj pohled,tvůj názor na to jak by mělo dílo vypadat. O tom jak by měla správná báseň vypadat se toho napsalo již mnoho. Každého osloví jiná foma. Líbí se mi rozličnost básní. Milióny autorů, kteří píší něco jiného, jiná forma, jiný rým. Né všechno musí zapadat do onoho ideálu který tu popisuješ ty, a to jest striktně dané to, jak by báseň měla nebo neměla vypadat. Umění je naštěstí pojem dost abstraktní. Ano, každý zde může vyjádřit svůj názor. Ale nemusí s ním souhlasit.
přidáno 16.05.2015 - 23:24
komentářů9
Benea: Nebylo to adresné, ale předpokládám, že reaguješ na můj komentář. Pokud ano, nenapsal jsem v něm, že mi něco vadí. Pouze jsem ti něco doporučil (také v odpovědi Máje). Jak s tím doporučením naložíš, je jen na tobě.
Ale ještě k tomu, co jsi psala. Rozčlenit báseň do slok je čistě můj subjektivní názor. Neznělé rýmy a nedostatky v rytmice jsou zcela objektivní. Pokud bys měla zájem, mohu ti to příště zcela konkrétně vysvětlit. Technika psaní básně je (stejně jako v jiných uměleckých disciplínách) z velké části řemeslná záležitost a je dobré se ji naučit. Tak jako se hudebník učí noty a malíř kresbu.
přidáno 16.05.2015 - 23:21
komentářů5
Líbí se mi závěr :-)
přidáno 16.05.2015 - 23:10
komentářů9
Mája S.: Májo, o ohraných a jednoduchých rýmech jsem nic nepsal a k obsahu a myšlence díla jsem se nevyjadřoval, takže moc nevím, na co reaguješ.
V každém případě básník nemá volbu psát buď báseň hlubokou a promyšlenou nebo rýmovanou, to se nevylučuje.

K vyjádření myšlenek je možní navíc použít jiný žánr nebo báseň nerýmovanou.
V tom komentáři jsem pouze vyjádřil názor, že špatně zrýmovaná a rozčleněná báseň tu myšlenku a hloubku ubije, místo aby ji podpořila.
"Paci paci pacičky, táta koupil botičky" je po rýmové a rytmické stránce dobrý verš, pokud se do podobné rytmiky přidá i ta myšlenka vznikne něco velmi pěkného, stejně tak, když se ty myšlenky vloží do harmonického volného verše. Obojí je těžké a je třeba se to učit. A proto jsme přeci tady, a proto píšeme komentáře.:)
přidáno 16.05.2015 - 22:49
komentářů5
pěkně vypsané přání, líbí se mi :)
přidáno 16.05.2015 - 22:33
komentářů5
neskromné přání, ale ne neuskutečnitelné
přidáno 16.05.2015 - 22:26
komentářů9
Jiří Turner: No, takže bych také ráda podotkla, že jsou sice rýmy, které se krásně rýmujou typu Paci paci pacičky, táta koupil botičky. Ano i takové rýmy mají význam. Ale náročnější čtenáři nepřemýšlí až tolik nad tím, jak moc se ta slova rýmujou, ikdyž v tomto případě se zcela jistě rýmujou, ale i nad hloubkou myšlenky, která je v tomto případě mnohem podstatnější. Není to báseň, která musí volit jednoduché a ohrané rýmy aby se to dobře recitovalo dětem nebo tak něco.
přidáno 16.05.2015 - 21:58
komentářů9
Děkuji za rady. Podle mě mi ty rýmy celkem sedí, i když uznávám, že tam mám jeden řádek nezrýmovaný, čehož jsem si nevšimla, dokud jsem to sem nepsala. Nemám to rozčleněné do slok, opravdu jsem nečekala, že by to někomu mohlo takhle zcela vadit. Osobně mi přijde důležitější sdělení než forma. Nicméně, jak už jsem řekla, děkuji za rady..
přidáno 16.05.2015 - 09:09
komentářů9
Nechci se vyjadřovat k obsahu, ale formálně bych ti doporučil rozčlenit takové básně do slok a věnovat větší pozornost rýmům a rytmice veršů (když ses rozhodla pro rýmovanou báseň, měly by ty rýmy sedět a spoluvytvářet určitou harmonii.

Chat ¬

- skrýt/zobrazit chat -


Poslední aktivity ¬


Nejčastěji komentující
v minulém měsíci ¬

A B C


Tapety na plochu ¬


Wallpapers

Wallpapers



Apple MacBook

Na skvělém Macbooku vám půjde skládání básní pěkně od ruky.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.

© 2007 - 2024 psanci.cz || || Básně | Povídky | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku