nobody
datum 10.05.2010
ying-yang 51, muž, Třebíč
mailbox

komentáře uživatele komentáře k dílům uživatele :

všechny
přidáno 23.07.2010 - 14:51
komentářů6
To se někde na ulici zleješ krabicákama a pak jdeš psát do veřejné knihovny nabo jak to je?
přidáno 23.07.2010 - 13:01
komentářů6
Zdendo, i když, jak píše Fila, je báseň tématicky "neoriginální", je prostě Tvoje ...a okolí může mít stokrát pocit, že jsou to všechno klišé ...přesto ...možná nechápu dobře poslání psanců, ale tady nejde přeci jen o básnické skvosty ...ale vypsání se z pocitů, virtuální "psychohygienu", sdílení ...radost i smutek .... pokud dílky nikoho neuráží a nenapadá, tak ho nechte prostě existovat :-) a pomozte mu, vy, kdož to umíte a cítíte se na to :-) zpětná vazba pomáhá hodně ...a podle mne, když zdenek postupně upustí od místy násilně působících rýmů/"nerýmů", stanou se dílka "hladšími" ... už na tomto kousku je vidět jistý posun ... nejsem žádná fundovaná kritička, ale to je můj pocit a pod ten se klidně podepíšu :-) Tudíž - piš dál .. a nesnaž se veršovat za každou cenu ... budeš-li psát vlastními slovy a nebudeš se snažit nutně rýmovat ...můžeš najít svůj styl,...třeba ve volném verši a postupně se "vypíšeš" ...jednou tady padla důležitá rada - hodně číst ... to jedobrý základ ... a pak samozřejmě - přízeň paní Múzy :-)
přidáno 22.07.2010 - 19:44
komentářů6
Ten anonym jsem já, Fila...omlouvám se - zapoměl jsem se přihlásit...
přidáno 22.07.2010 - 09:07
komentářů10
Děkuji ti za nabýdku,jsi už druhý.Je pravda,že chyby dělám jako každý,někdo menší jiný větčí.Pravda já si nikdy neuvědomil,že tojik chybuji,ale abych se přiznal,mě šlo hlavně o text.Těší mě,že se někomu líbí,a nedeívé se tolik na chyby i kdyby mohl,snad jednou se naučím i bez těch chyb psát.Ahoj
přidáno 21.07.2010 - 18:35
komentářů10
tady to teda vře..hele zdenku za prví ti závidim.Závidim ti tak dlouhé komentáře a za druhý bych ti taky rád pomohl.A to hlavně proto že jsem řešil a řeším tu samou věc jako řešíš nebo bysi měl řešit ty.A to jsou ty krávoviny jako i y a čárky.(upřímně je to bezprecedentní kravovina co si budem povídat ty píšeš o lásce a je zajímaj jestly stam dal za čárku mezerník,sory puero),ale jde hlavně oto že to dáváš sem a tady jsou takový hnidopiši,a hlavně lidi který si deně hrajou a zkoumaj češtinu a ty potom za oči tahá když musí číst básen aď už dobrou nebo špatnou s chybama.A jestly chceš aby ti sem lidi co tomu rozumí psaly O TVÉ MYŠLENCE komentáře a né o tom jaký tam máš chyby tak doporučuju to psát někde kde tito počítač ukazuje kde máš chybu word.atd.Mi tě nechcem nák znechutit jenom ti pomoc protože jde o prd..

čau a piš dál
Dyslektik el-slam
přidáno 21.07.2010 - 18:32
komentářů10
To není pomluva, to je přece poklona. (tu nabídku deseti piv beru)
přidáno 21.07.2010 - 18:32
komentářů10
Bez těch chyb by se to lépe četlo, jinak nejsem přesně schopna posoudit.
přidáno 21.07.2010 - 16:27
komentářů10
Hele Puero nepomlouvej mě, taky umím napsat báseň z nudapláže, o vážce, která znenadání přistála na bradavce krásné dívky. Jenže radši píšu hnusně:-) Dík, někdy zajdem na deset piv.
přidáno 21.07.2010 - 08:18
komentářů10
Co jsem na psancích naučil jsem se číst i básničky autorů s jejichž pojetím poezie se nikdy neztotožním (antidiakritická Delivery, Veronika, surový sociální Homér, apod.) nebo kteří už kapitulovali před češtinou a spoléhají se na formu a obsah, byť jim to nelze z mnoha příčin klásti za vinu. Zjistil jsem totiž, že je poněkud předčasné jejich talent zavrhovat, protože v básních, které napsali, se odráží jejich styl - to jest vlastně střípek osobnosti, bez kterého by byli zcela nezařaditelní.
Patříš sem i ty. A ačkoliv jsem byl napočátku upřímně zděšen, že na češtinu nekladeš nároky, už jsem to jaxi přijal a nehodlám to nijak kritizovat, stejně by to nemělo účinek. Je proto důležitější se u tebe v kritikách zaměřit spíše na pojetí a myšlenku.

Co bych tady tak vytknul? Má se všeobecně za to, že básně o lásce je těžké psát tak, aby vynikly, protože jich je ,,hafo,, ovšem ctí se snaha vetknout citovým projevům písemnou podobu. Vtip je v tom umět vybočit (pokud si kladeš umělecké nároky, pokud ne, pak je tento odstavec bezpředmětný).
Další věc je básnická forma. V básni by se neměla v rychlém sledu za sebou opakovat tatáž slova (jako jsou-jsou, láska-láska, já-já..atd.), básník tím dává najevo, že má jen omezenou slovní zásobu a nedokáže najít v češtině jiný tvar, nebo to jjinak opsat. Třeba by stačilo napsat: Cesty lásky klikaté jsou a zrádné. A bylo by to bez těch obtížných čárek (za kterými se dává mezerník) a znělo by to tuším i lépe. Poetickým oříškem jsou tolik diskutabilní rýmy. S těmi lze zacházet dneska už libovolně, ale podle nich (pokud v básni jsou) čtenář pozná, s kým má tu čest. O rytmice nemluvě, tam to platí taky.

Máš dobrou kompozici, to jest dokážeš se vyvarovat strčit pointu někam doprostřed. Dokážeš báseň vygradovat z naturálního podtextu časně jarní lyrické krajiny až po vysoce myšlenkově bohatý popis životní zkušennosti. Ctíš poměrně pravidelný verš a diakritiku a interpunkci, to je dneska vzácnost (ačkoliv těch čárek tam máš až běda).

Doufám, že můj komentář vyzněl spíše kladně. Bon voyage, mon ami
přidáno 21.07.2010 - 08:04
komentářů10
Ptáš se mě, jestli mi není trapné kritizovat? Ano je! Zvlášť, když pořád někomu musíš opakovat ty samé věci dokola, jako Tobě.
Jen v první sloce máš čtyři chyby, což je docela síla (a to nepočítám interpunkci, protože ta je úplně mimo mísu).
Ptáš se mě, co jsem za člověka? Jsem ten, kdo si sem chodí přečíst zajímavé básně, ale když tady narazím na něco takového, tak si vůbec nepřipadám jako na literárním serveru, ale jako ve zvláštní škole.
Myslíš si, že se Ti vysmívám a dělám z Tebe idiota? Ne! To ty ho děláš sám ze sebe - já bych se styděl sem něco takového poslat. A ani do smíchu mi není, mě je spíš k pláči, když tohle vidím.
Já mám rád krásnou poezii, kterou dokážu i ocenit. Chtěl bych, aby to okomentoval i někdo další, než jen já, ať přistaneš nohama na zemi a nelítáš někde v oblacích.

P.S.: zrádné/potkáme neprodová/hledá vím/cíl se nerýmuje!!
přidáno 19.07.2010 - 13:56
komentářů2
Opět a znovu si musím povzdechnout... ach jo...
Opravdu je Ti 37 let? To mě poněkud zaráží, protože ta interpunkce je opravdu originálně děsivá, na úrovni desetiletého dítěte.
Ehm... co je to "vnadech"? a "zžil"?
Jinak opět katastrofální rýmy - některé se ani jako rýmy nazvat nedají - počítám/vzpomínám první/stavení zaútočil/Sžil - fuj, tohle se opravdu nerýmuje.
přidáno 19.07.2010 - 13:46
komentářů5
Ach jo... v první i druhé sloce je překlep, což nemůže být palec nahoru, jak píše Alex, ale naopak - palec dolů (když už jsem přeci něco vkládám a reprezentuji se tím, tak si to alespoň po sobě přečtu a opravím chyby).
Co se týče rýmů jako - kvítí/svítí dát/spát zpět/svět - takové vymýšlejí děti na prvním stupni ZŠ. Ostatní rýmy jsou taky, promiň, ale musím to napsat - děsné!
Co se týče obsahu - nic nového, další zamilovaná vzlykačka, která zapadá mezi milióny dalších. Ničím neohromý, ničím nenadchne, žádná originalita. Jen jedno velké klišé.
Co mě však totálně zaráží je interpunkce - jakoby jsi vůbec nebyl Čech a čárky si dělal všude tam, kde se ti zachce.
No hrůza.
přidáno 19.07.2010 - 13:27
komentářů5
Něco jsem si o tebe přečetl,já vím každý jsme sám sebou,dobře jsi to podala,za palec nahoru děkuji.
přidáno 19.07.2010 - 00:06
komentářů5
Poslední dva odstavce :))) to se mi líbí, to sedí. Předpokládám, že na Tebe. Ale na mě taky.. Palec nahoru
přidáno 16.07.2010 - 23:43
komentářů8
tak až teprve komentáře tady mne donutily k vyjádření. Při prvním čtení jsem ji jen přelétl a řekl si..(to snad ani nenapíšu).
A po druhém čtení a zamyslení nad dílkem i komentáři se pokusím vysvětlit můj postoj k psaní tady. S dovolením jsem si půjčil tohle dílko.
Zajisté jsi ho psal, ponuknut vzpomínkami těchto teplých nocí... to jsou přímo ideální na posezení do noci. Nemá cenu vysvětlovat tu krásu letních nocí, praskání ohně, zamilovaný pohledy přes oheň, kytara a první pokusy o milostnou poezii... kdo to nezažil o moc přišel a ani neví o čem ty píšeš. ten to z tohodle dílka nepochopí.
Ty co to znají jsou zase... podle mého mínění zasypáni tvým popisem tvé vzpomínky. Ale každý si to stejně převede na svůj prožitek. Kdybys to nevykreslil tak přesně, ubylo by slov, a zůstalo by to v náznacích. To pak dává prostor i k úvahám a rozvíjení fantazie, což asi je úkolem poezie. Jinak díky. za navození těch mých vzpomínek, které se mi přehrály připsaní komentu před očima.
přidáno 13.07.2010 - 22:11
komentářů8
jiBIGřiBUD:Nedá se nic dělat,každému to nesedí,nevím zda jsi někdy trempoval,měl bysi to zkusit,snad by jsi to pochopil.Nic ve zlém,každá kritika pro mě,dost znamená.
přidáno 13.07.2010 - 22:04
komentářů8
xderebak:Děkuji ti za tvoj komentář,potěšil mě,vše krásné ve věku starším,končí,a my sebe se ptáme,proč?Ale když i vzpomeneme,i slzi
uroníme,je to prostě tak,ještě jednou díky.
přidáno 13.07.2010 - 12:25
komentářů8
Škoda já nikdy kotlíkářem nebyl. :-)
přidáno 13.07.2010 - 11:54
komentářů8
Boha jeho, ale co ta interpunkce... ta si v básni dělá co chce!
Rýmy mi taky nepřijdou příliš vytříbené...
Průměrné dílo, na kterém je práce jako na kostele...
přidáno 12.07.2010 - 19:41
komentářů8
Já taky. Kde jsou ty časy, po kterých se mi tak stýská. Už raději nejezdím na místa našich starých osad. Nic tam už není. Včechno je zničené a jí si tam přijdu jak v městě duchů. Jen ozvěny hlasů v mysli slyším. Tu a tam zahlédnu pohyb a v písku mi přijde, jako když vidím stopu malé kanadky. To jen Sýkorčin duch bloudí mezi skalami a čeká. Na co vlastně?
1 ... 5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19

Chat ¬

- skrýt/zobrazit chat -


Poslední aktivity ¬


Nejčastěji komentující
v minulém měsíci ¬

A B C


Tapety na plochu ¬


Wallpapers

Wallpapers



Apple MacBook

Na skvělém Macbooku vám půjde skládání básní pěkně od ruky.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.

© 2007 - 2024 psanci.cz || || Básně | Povídky | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku