1638.gif
datum 06.12.2012
ying-yang 37, žena, muž
mailbox

komentáře uživatele komentáře k dílům uživatele :

všechny
přidáno 04.12.2021 - 10:30
komentářů4
Jeto zajimavé.
Ale to množství energie může zahubyt
přidáno 04.12.2021 - 10:18
komentářů4
Tohle mě baví
přidáno 04.12.2021 - 06:41
komentářů2
Meluzina: Děkuji za komentář. Překvapuje mě, že je hvězdička tak populární. (Skutečně se používá a vím už o několika dalších lidech, kterým se líbí.) Ale má svoje nevýhody — komplikuje čtení textu (zvlášť čtení nahlas), jeho diktování a je typograficky neergonomická (činí čtení namáhavějším). (To poslední by se dalo napravit použitím upravené hvězdičky, speciálně navržené pro tento účel.) Co se týče toho -e, to už napadlo víc lidí, ale nikdo z nich tak nemluví; mluvit tak je poměrně nepříjemné a i když je příjemné si to číst, není úplně příjemné to poslouchat, to „-e“ budí takový „pichlavý pocit“. „-u“ používám už delší dobu (když mluvím s lidmi ochotnými to poslouchat) a dá se na něj bez problémů zvyknout, i když ze začátku se hodně pletlo s tvary jako „budu“. Nicméně ještě jsem objevil/a „-i“-variantu, založenou na myšlence převést všechny rodově rozlišené tvary do množného čísla bez rozlišení rodu. To je myšlenka založená na anglickém singular they, ale myslím, že v češtině by mohla také uspět, jen potřebuje trochu spolupráce od posluchače/ky. Myslím, že by se mi líbilo, kdyby se ujala ta, protože má řadu výhod.

Souhlasím, že jazyk vychází z kulturní tradice a že je dobré se jí držet co nejblíž a nedělat prudké změny. A myslím, že ta -i varianta je z tohoto hlediska perspektivní, protože když neznámého člověka oslovím „Promiňte, řekli byste mi, kolik je hodin,“ je dost pravděpodobné, že nebude mít problém to pochopit a ani se nepozastaví nad tím, že je tam sám.

Nicméně, o té hvězdičce začnu pomalu uvažovat. A ještě jednou děkuji za komentář!
přidáno 30.11.2021 - 22:10
komentářů2
Nejpřirozenější je pro mě *, zároveň však pro komplikovanost do budoucna nejméně přijatelná. Považuji ji za vhodný přechodový můstek k další formě. Jazyk je součástí kultury a ta vychází z určité tradice. Prudká proměna je těžko přijatelná. Proto bych dala * jako první krok. Dál by se mi líbilo -e.
přidáno 27.11.2021 - 20:40
komentářů1
A Prokop už nesmí kvůli Omikronu navštívit vláčky ve Švýcarsku. Je to na poblití.
přidáno 14.11.2021 - 21:10
komentářů4
pekne :)
přidáno 30.10.2021 - 09:52
komentářů2
Martin42: Děkuji. Přitom mi připadá, že se mi ten humor už nedaří tak jako v těch starších dílech. Chybí mi náhlavníky, ochranné masky už nejsou tak vtipné. Snad se časem ještě zlepším.
přidáno 30.10.2021 - 08:19
komentářů2
dobré.... stylem humoru mi to vzdáleně připomíná Stopařova průvodce po galaxii ...
přidáno 01.09.2021 - 06:29
komentářů2
Martin42: To mě těší. :-)
přidáno 31.08.2021 - 20:27
komentářů2
Chvilku mi trvalo než jsem tomu přišel na chuť ale je to dobré .... baví mě to ....
přidáno 29.08.2021 - 08:38
komentářů4
Ayla: Děkuji. :-)
přidáno 28.08.2021 - 22:51
komentářů4
Povedená zkratka.
přidáno 28.08.2021 - 19:56
komentářů4
Hezká momentka.
přidáno 11.08.2021 - 15:51
komentářů2
mannaz: Potěšilo mě, že to na tebe zapůsobilo, jako že mužci jsou úplní chudáčci, přesně takový pocit jsem totiž měl/a, když jsem to psal/a. Ono na tom něco je a chtělo by to ty genderové nespravedlnosti v naší společnosti postupně nahrazovat něčím spravedlivějším (a jsem rád/a, že se to děje, i když hrozně pomalu). To, že říkáš dcerám, aby se „vzženily“, je velice zajímavé z lingvistického hlediska, protože minimálně slovo „zženilá“ v češtině podle jednoho speciálního slovníku existovalo, ale už prý zaniklo, tak by bylo hodně zajímavé, kdyby se ukázalo, že se opět objevilo. O slovu „vzženit se“ to říci nedovedu, protože ten slovník zrovna nemám po ruce.
přidáno 10.08.2021 - 16:04
komentářů2
Á, to zní zajímavě. Takhle otočené to najednou vypadá, že mužci jsou uplní chudáčci. Možná i proto, že to mám v hlavě pořád tak nějak blbě nastaveno, že když muž dělá něco, co já běžně zvládám vedle mnoh dalších povinností, tak mám pocit, že ho to moc zatěžuje. Což teda není nijak feministiké.., no, ale vypěstované je to v nás (mně) pěkně. A musela jsem se smát, protože běžně sobě i dcerám říkám, aby se vzženily. J
přidáno 12.06.2021 - 14:32
komentářů8
Martin42: Děkuji za názor. Tvůj názor se mi v některých ohledech líbí; já sice na jednu stranu jednoznačně podporuji „homosexuální rodiny“, ale třeba mě dost děsí, jak jsou při jejich prezentaci zcela opomíjeny existující úmluvy o právu dítěte žít s biologickými rodiči a právu biologických rodičů vychovávat svoje děti. Působí to dojmem „účel světí prostředky“ a měla by se vést řádná diskuse o zrušení těchto práv, než si lidé začnou předávat děti podle dohody. Když si společnost vymyslí spoustu práv a pak je nedodržuje, to je teprve projev úpadku.

Mimochodem, jsi si opravdu jistý, že tradiční rodina dokáže vychovat jaderné inženýry a špičkové lékaře z dívek? Já mám spíš dojem, že většina žen s takovou odborností pochází spíš z méně tradičních rodin, zatímco tradiční rodiny v tom zoufale selhávají, ať si rodiče předávají role, jak chtějí.

„je to hlavně o tom aby si lidi rozuměli a chovali se k sobě s respektem“ — to je sice hezké, ale to by to také muselo fungovat. Když vidíš, jak dvě ženy vychovávají dítě, jedna zemře a té druhé stát chce vzít dítě, které třeba šest let vychovávala a to dítě k ní má citovou vazbu, tak kde je to porozumění a respekt?

Politická korektnost je hodně složitá a odborná věc, takže o té bych tu diskutovat nechtěl/a, na ni ať si každý a každá udělá názor sám/a.
přidáno 12.06.2021 - 07:05
komentářů8
Singularis: já jsem v tomhle názorově o 180 stupňů jinde. Jsem zastáncem tradiční rodiny a tradiční evropské kultury a celá tahle hra na koreknost nové trendy nová fylosofie mi přijde jako blbost která časem neobstojí. Kdysi jsem nesnášel náboženství ale teď jsem dokonce obrátil i v tomto a myslím si že v dnešní stále více nihilistické a konzumní splečnosti má místo jelikož propaguje určitou společenskou filosofii na které společnkst vyrostla .... nepokradeš nezabiješ atd . Rodina je strašně vyspělý společenský útvar který dokáže z dětí udělat jaderné inženýry a špičkové lékaře ...... nám to tak asi nepříjde ale některé primitivnější spllečnosti žijí v kmenech tlupách a o děti se starj všichni nebo taky nikdo nebo jidne je polygamie nebo dnes už i polyamorie atd a ty systémy nejsou efektivní a společnost která je praktikuje zaostává ......... abych to shrnul lidí je na světě jak much a každý je jiný a z těch miliard si člověk snad s někým názorově sedne a je to hlavně o tom aby si lidi rozuměli a chovali se k sobě s respektem a ne o tom aby vytvářeli nějáké korektní pravidla a systémy které je nutí se chovat korektně...... je mnoho případů kdy žena třeba lékařka vydělává víc peněz tak chlap zůstane doma s děckama a vymění si role .přesto dál fungují jako tradiční rodina ....a nen k tomu potřeba žádné schválení úřadem pro politickou korektnost .....to je můj pohled .......
přidáno 07.06.2021 - 12:30
komentářů8
Každému, co jeho jest.
přidáno 07.06.2021 - 00:04
komentářů8
Boduješ.
1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15 ... 53

Chat ¬

- skrýt/zobrazit chat -


Poslední aktivity ¬


Nejčastěji komentující
v minulém měsíci ¬

A B C


Tapety na plochu ¬


Wallpapers

Wallpapers



Apple MacBook

Na skvělém Macbooku vám půjde skládání básní pěkně od ruky.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.

© 2007 - 2024 psanci.cz || || Básně | Povídky | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku